Het spreken gaat al een tijdje minder. Maar sinds enige tijd merk ik ook dat ik bepaalde klanken niet meer goed of soms zelfs helemaal niet kan uitspreken. Ook sla ik woorden over in een zin omdat het uitspreken ervan me te veel moeite kost. Ook zoek ik vaker naar alternatieve woorden die makkelijker voor me zijn die niet in mijn gebruikelijke vocabulaire zitten. Als ik mijn spraak vergelijk met een jaar of twee jaar geleden dan is het verschil goed merkbaar. Ook slikken gaat de laatste tijd stukken minder. Niet alleen vaker verslikken maar ook dat mijn mond volloopt met speeksel. Slikken gaat bij mij niet langer automatisch of in ieder geval minder vaak automatisch. Want tijdens mijn slaap lijkt het wel goed te gaan. Het is niet dat ik op een kletsnat kussen wakker word. Ik ga binnenkort een afspraak maken met de huisarts en vragen of een behandeling bij een logopedist nuttig kan zijn. Ik moet sowieso de huisarts vragen voor een bloedafname formulier want het wordt weer tijd voor mijn jaarlijkse bloedcontrole.